top of page

ÜCRETSİZ DETAYLI BİLGİ VE RANDEVU İÇİN ARAYIN
UYKUSUNDA SORUN YAŞAYANLAR SİZLER İÇİN MERSİNDE SGK ANLAŞMALI BİR TEDAVİ MERKEZİMİZ VAR!
UYKU TESTİ OLMAK İÇİN YADA ZATEN UYKU TESTİ OLDUYSANIZ VE UYKU TESTİNDEN SONRA KULLANMANIZ GEREKEN CİHAZLAR (CPAP - OTOCPAP - BPAP) HAKKINDA BİLGİ ALMAK VE SGK YARDIM SÜREÇLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN YUKARIDAKİ NUMARAYI ÜCRETSİZ ARAYIN.

Uyku apnesi olan kişilerde kronik yorgunluk, yol güvenliği için ciddi etkilere sahip olabilir


Uyku apnesi olan kişilerde kronik yorgunluk, yol güvenliği için ciddi etkilere sahip olabilir
Uyku apnesi olan kişilerde kronik yorgunluk, yol güvenliği için ciddi etkilere sahip olabilir

Yaşlı yetişkinlerin yarısına kadarı, nefes alma ve uykunun geceleri birçok kez kısa bir süre kesintiye uğradığı bir durum olan uyku apnesine sahip olabilir. St. Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılardan yapılan yeni bir çalışma, bu kronik yorgunluğun yol güvenliği için ciddi etkileri olabileceğini gösteriyor.


Uyku apnesi olan insanlar, gerçekte kaç saat uyuduklarına bakılmaksızın, sabahları yorgun uyanırlar. Bu durum, kısa bir süre durmalarına ve geceleri düzinelerce, hatta yüzlerce kez nefes almaya başlamalarına neden olur. Bu tür solunum kesintileri genellikle apnesi olanları uyandırmasa da, derin, ferahlatıcı uykuya dalmalarını önler.


Yeni bir çalışma, bu tür kronik yorgunluğun, en azından sürüş açısından, ne kadar tehlikeli olabileceğine dair bir sayı ortaya koyuyor. Saatte her sekiz ek solunum kesintisi için, St. Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hız, sert frenleme veya hızlanma gibi tehlikeli bir sürüş hareketi yapma olasılığı aniden% 27 oranında artmaktadır.


Yaşlı yetişkinlerin uyku apnesi geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca bir araba kazasında ciddi şekilde yaralanma veya ölme olasılıkları daha yüksektir. Sleep dergisinde çevrimiçi olarak bulunan bulgular, yaşlı yetişkinlerin uyku apnesi ve gerekirse tedavi için taranmasının, yaşlı insanların daha uzun süre güvenli bir şekilde sürmeye devam etmelerine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.


Hafif uyku apnesi olan yaşlı yetişkinlerin yüzdesi% 30 ila% 50'dir, ancak bu tür yetişkinlerin gündüz uykululuğu veya başka bir bozulma kanıtı yoksa, tıbbi yardıma gelmeyebilirler. Bununla birlikte, bu bulgular, yaşlı yetişkinleri uyku apnesi açısından değerlendirmek ve solunum kesintilerini izlemek için daha düşük bir eşik isteyebileceğimizi düşündürmektedir. Durumları saatte sadece sekiz kesinti ile kötüleşirse, bunun sürüşleri ve ciddi yaralanma riskleri üzerinde önemli olumsuz etkileri olabilir. "

Brendan Lucey, MD, ortak kıdemli yazar, nöroloji doçenti ve Washington Üniversitesi Uyku Tıbbı Merkezi direktörü



65 yaş ve üstü insanlar yoldaki en sorumlu sürücülerdir. Hız sınırlarına uyuyorlar. Savunmacı bir şekilde sürüyorlar. Geceleri, kötü havalarda ve yabancı yerlerde araba kullanmaktan kaçınırlar. Ancak, ilerleyen yaşla birlikte sıklıkla ortaya çıkan değişiklikler - kötüleşen görme, daha yavaş refleksler ve evet, uyku zorluğu gibi - en güvenli alışkanlıkları bile zayıflatabilir.


Lucey, uyku apnesi ve riskli sürüş davranışları arasındaki ilişkiyi araştırmak için nöroloji yardımcı doçenti ve makalenin ortak kıdemli yazarı olan sürüş araştırmacısı Ganesh M. Babulal, PhD, OTD ile birlikte çalıştı. Katılımcılar, Washington Üniversitesi'nin Charles F. ve Joanne Knight Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi'nde (Knight ADRC) devam eden çalışmalardan işe alındı.

Babulal ve Lucey, gerçek dünya koşulları altında 96 yaşlı yetişkinin sürüş ve uyku alışkanlıklarını izledi. Uyku apnesi olan kişileri tanımlamak ve şiddetini ölçmek için ticari olarak temin edilebilen bir eve götürme testi kullandılar. Saatte beşten az solunum kesintisi normal kabul edilir, beş ila 15 hafif uyku apnesi, 15 ila 30 orta ve 30'dan büyük şiddetli olur.

Sürüş alışkanlıklarını değerlendirmek için araştırmacılar, Babulal ve meslektaşları tarafından geliştirilen bir çipi katılımcıların kişisel araçlarına yerleştirdiler ve sert frenleme, ani hızlanma ve hız bölümlerine odaklanarak bir yıl boyunca sürüşlerini izlediler. Toplamda, 100.000'den fazla yolculuk hakkında veri topladılar. Katılımcılar ayrıca Knight ADRC'deki araştırmacılar tarafından erken Alzheimer hastalığının bilişsel bozuklukları ve moleküler belirtileri açısından değerlendirildi.


Tüm katılımcılar bilişsel olarak normal olsa da, yaklaşık üçte birinde erken Alzheimer hastalığının göstergesi olan beyin değişiklikleri vardı. Araştırmacılar, sürücülerin direksiyon başında tehlikeli hareketler yapma sıklığının, beyinlerinin erken Alzheimer'ın izlerini taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın, geceleri uykularının kesilme sıklığına paralel olarak arttığını buldular.


Babulal, "Araçlarda kameralarımız yoktu, bu yüzden birisinin aniden sert fren yapmasına neden olan tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz" dedi. "Ancak yaklaşana ve frenlere basmak zorunda kalana kadar kırmızı olduğunu fark etmedikleri bir stop lambası gibi bir şey olabilir. Ne kadar yorgun olursanız, özellikle de yeni ve sürekli değişiyorsa, eldeki göreve o kadar az dikkat etmeniz gerekir. "

Araştırmacılar, çalışmanın, zayıf uyku ve Alzheimer hastalığı gibi yaşlanma ile ilişkili risk faktörlerinin sürüş sırasında yaşlı yetişkinleri tehlikeye atma yollarını çözmeye yardımcı olduğunu ve yıllarca güvenli sürüşü en üst düzeye çıkarmanın yollarını bulma çabalarına yardımcı olabileceğini söyledi.


Babulal, "Araba kullanmak her zaman çarpışma riski taşır ve yaşlı yetişkinler, bir kaza yaşarlarsa genç yetişkinlerden daha ciddi yaralanma riski altındadır" dedi. "Ama onlara sadece anahtarlarından vazgeçmelerini söyleyemeyiz. Yaşlı insanlar araba kullanmayı bıraktığında, genellikle olumsuz sağlık ve sosyal sonuçlarla ilişkili olan bağımsızlıklarının ve hareketliliklerinin çoğunu kaybederler. Anlamak istediğimiz şey, onları daha yüksek bir risk altına sokan şeydir, böylece müdahale edebilir ve mümkün olduğunca uzun süre direksiyonun arkasında kalmalarına yardımcı olabiliriz. "

bottom of page