top of page

ÜCRETSİZ DETAYLI BİLGİ VE RANDEVU İÇİN ARAYIN
UYKUSUNDA SORUN YAŞAYANLAR SİZLER İÇİN MERSİNDE SGK ANLAŞMALI BİR TEDAVİ MERKEZİMİZ VAR!
UYKU TESTİ OLMAK İÇİN YADA ZATEN UYKU TESTİ OLDUYSANIZ VE UYKU TESTİNDEN SONRA KULLANMANIZ GEREKEN CİHAZLAR (CPAP - OTOCPAP - BPAP) HAKKINDA BİLGİ ALMAK VE SGK YARDIM SÜREÇLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN YUKARIDAKİ NUMARAYI ÜCRETSİZ ARAYIN.

Uyku Apnesi Cihazlarına Genel Bakış

Uyku apnesi, uyku sırasında aralıklı solunum kesintilerine neden olan tıbbi bir durumdur. En sık görülen tip obstrüktif uyku apnesidir (OSAS). Tedavi edilmeyen uyku apnesi, kalp hastalığı, felç, diyabet ve hatta ani ölüm gibi ciddi tıbbi komplikasyonlara yol açabilir.


Pozitif hava yolu basıncı (PAP) tedavisi, genellikle sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) cihazı ile, semptomları yönetmeye ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. PAP tedavisi, burun veya burun ve ağız üzerine yerleştirilmiş küçük bir maske kullanarak uyku sırasında basınçlı havanın hava yollarına üflenmesini içerir.


Obstrüktif uyku apnesi olan kişilerin 30 yıllık bir çalışması, beş yıldan fazla bir süredir CPAP kullanmanın ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını, ayrıca diyabet veya kalp hastalığı geliştirdiğini bulmuştur.



Uyku Apnesi Cihazlarına Genel Bakış
Uyku Apnesi Cihazlarına Genel Bakış


Uyku Apnesi Cihazı Çeşitleri

Uyku apnesi semptomlarınıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz birçok farklı cihaz vardır. Sağlık uzmanınız sizi durumunuz için en uygun cihaza yönlendirebilir.


CPAP Makinesi

CPAP makineleri en sık kullanılan uyku apnesi cihazlarıdır. Bunlar arasında bir maske, filtre ve siz uyurken basınçlı havayı ciğerlerinize üfleyen bir cihaza bağlanan bir tüp bulunur.


OSAS'ı teşhis etmenin kesin yolu, bir gecede evde veya laboratuarda uyku çalışmasıdır (polisomnogramfi). Bir uyku çalışması sırasında, uyurken göz ve bacak hareketleriniz, kalp atış hızınız ve ritimleriniz ve solunum hızınız kaydedilecektir.


Bir uyku uzmanı ayrıca bir saat içinde yaşadığınız solunum kesintilerinin sayısını ölçen apne-hipopne indeksinizi (AHI) de kaydedecektir. AHI'nız hafif, orta veya şiddetli uyku apneniz olup olmadığını belirleyecektir.


OSA tanısı genellikle otomatik titrasyon pozitif hava yolu basıncı (otomatik PAP) ile tedavi ile takip edilir. Otomatik PAP tedavisinin 31 ila 90 gün sonra yeterince çalışmadığı tespit edilirse, uygun tedavi basıncı seviyelerini belirlemek için laboratuvar içi titrasyon çalışması yapabilirsiniz.


Laboratuvar içi tanısal kaydın en az iki saati boyunca OSA'nın şiddetli olduğu tespit edilirse, bölünmüş gece çalışmasına tabi tutulabilirsiniz, bu da PAP ile titrasyonun aynı gece içinde başlatılacağı anlamına gelir.


Bölünmüş gece çalışması sırasında, uyku apnesi semptomlarınızı hangi hava basıncı seviyesinin çözeceğini belirleyen titrasyon meydana gelecektir. Daha sonra sızıntı yapmadığından emin olmak için bir CPAP maskesi için uygun şekilde takılabilirsiniz. En iyi sonuçlar için, CPAP maskenizi her gece kullanmalısınız.


CPAP Maskesi Seçenekleri

PAP tedaviniz için hangi maske seçeneklerinin en iyisi olduğu konusunda uyku uzmanınıza danışın. Bunlar şunları içerir:

  • Nazal CPAP maskesi: Bu, burnu köprüden üst dudağınıza kadar kaplar. Daha yüksek bir basınç ayarına ihtiyaç duyanlar ve uyku sırasında çok fazla hareket edenler için bir seçenektir. Çok çeşitli tasarımlar var.

  • Burun yastıkları: Burun yastıkları burun deliği girişine oturur, mühürlenir ve buruna basınçlı hava gönderir. Düşük ila orta basınç ayarlarına ihtiyaç duyanlar tarafından kullanılabilirler.

  • Tam yüz CPAP maskesi: Bu burun ve ağzı kapsar. Daha yüksek bir basınç ayarına ihtiyaç duyan insanlar ve öncelikle ağızlarından nefes alanlar için uygundurlar.


BiPAP (BPAP) Makinesi

İki seviyeli PAP (BiPAP), CPAP için gereken basınçlar nispeten yüksek olduğunda ve bazı insanlar yüksek CPAP basınçlarını tolere etmekte zorlandığında kullanılabilir. BiPAP makineleri, siz nefes alıp verirken farklı basınç seviyelerinde basınçlı hava sağlar.2 Basınçtaki farklılıklar gaz, şişkinlik ve diğer potansiyel CPAP yan etkilerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir.


AutoPAP Makinesi

Otomatik ayarlama veya AutoPAP cihazları, daha yüksek basınç uykunuzu bozarsa CPAP makinelerinden daha kolay tolere edilebilir. AutoPAP makineleri, hava basıncı seviyesini mümkün olduğunca düşük tutmak için gece boyunca ayarlar.


Uyku Apnesi Cihazınıza Alışmak


İlk başta CPAP makinenize alışmak biraz zaman alabilir. İşte mümkün olduğunca rahat hissetmenizi sağlamanın birkaç yolu.


  • Cihazınızı düzenli olarak temizleyin: Enfeksiyonları ve diğer sağlık komplikasyonlarını önlemek için maskeniz de dahil olmak üzere CPAP cihazınızı talimat verilen sıklıkta temizlemeniz önemlidir.

  • Bir nemlendirici satın almayı düşünün: Bazı insanlar bir CPAP cihazından pompalanan kuru havanın tolere edilmesini zor bulur. Bazı CPAP makineleri dahili bir nemlendirici ile birlikte gelir. Sizinki yoksa, yatak odanız için bir tane satın almak isteyebilirsiniz.

  • Gün boyunca maskenizi takma alıştırması yapın: CPAP maskenize alışmakta zorlanıyorsanız, yavaşça başlayın ve gece boyunca takmaya çalışın.

  • Gürültüyü maskeleyin: Modern PAP'lar eski modellerde daha yaygın olduğu gibi yüksek ses çıkarmaz. Yine de gürültüden rahatsız oluyorsanız, kulak tıkacı takın veya sesi maskelemek için beyaz bir gürültü makinesi kullanın.


CPAP Avantajları

2016 yılında yapılan bir çalışmada, düzenli olarak bir CPAP cihazı kullanan orta ila şiddetli OSA'lı kişiler, yaşam kalitelerinde uzun vadeli iyileşmeler yaşadılar.



Uyku Apnesi Belirtileri Devam Ederse

Uyku apnesi belirtileriniz CPAP cihazının düzenli kullanımına rağmen devam ederse, sağlık uzmanınızla konuşun. Aşağıdaki belirti veya belirtilerden herhangi birini görebilirsiniz:


  • Gündüz aşırı uykululuk hali

  • Yüksek sesle, sık horlama

  • Sinirlilik

  • Konsantre olma zorluğu

  • Baş ağrısı

  • Ağız kuruluğu

  • Gün boyunca uykuya dalmak

  • Gece boyunca uyanmak


Uyku apnesi belirtileriniz iyileşmiyorsa, doktorunuz farklı bir maske veya cihaz denemenizi önerebilir. Makinenizin basınç seviyelerini ayarlamanın zamanı da gelmiş olabilir (titrasyon).


Sürekli Yönetim

Uyku apnesi cihazlarınızı reçete edildiği gibi kullanmanın yanı sıra, OSA semptomlarınızı önlemenin ve yönetmenin birkaç yolu vardır. Bu davranış değişiklikleri şunları içerebilir:


  • Düzenli fiziksel aktivite yapmak

  • Sağlıklı bir diyet yemek

  • Gerekirse, obezite OSA için bir risk faktörü olduğu için kilo vermek

  • Sigarayı bırakmak

  • Alkol alımının azaltılması

  • Stresi yönetmek

  • Sağlıklı uyku alışkanlıkları ve tutarlı bir yatma zamanı rutini oluşturmak


Bu değişiklikleri yaparak ve CPAP cihazınızı düzenli olarak kullanarak, kalp hastalığı, felç ve diyabet gibi OSA'dan kaynaklanan komplikasyonlar geliştirme riskinizi de azaltabilirsiniz.


Dikkate alınması gereken faktörler

Sizin için en iyi CPAP cihazını seçerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır:


  • Gürültü: Bazı CPAP makineleri diğerlerinden daha sessizdir veya beyaz gürültü seçenekleriyle birlikte gelir.

  • Boyut: Bazı CPAP makineleri hantal, bazıları ise küçük bir bavula sığacak kadar küçüktür. Sizin ve kullanılabilir alanınız için en uygun boyutu seçin.

  • Basınç tahliyesi: Bazı CPAP makineleri, ekshalasyon sırasında basınçta bir düşüşle "nefesinizi yakalama" şansı veren ayarlanabilir basınç tahliye ayarlarına sahiptir.

  • Rampa: Bazı CPAP kullanıcıları, hava basıncı seviyesi kademeli olarak arttıkça uykuya dalmanıza izin veren ramping seçeneklerine sahip cihazları tercih eder.

  • Maske boyutu ve şekli: Maskeniz, rahat nefes almak için çok sıkı veya sızıntı yapacak kadar gevşek olmadan, burnunuzun veya burnunuzun ve ağzınızın etrafına rahatça ve rahatça oturmalıdır. Burun yastıkları ve çene kayışları, maskenizle ilgili sorun yaşıyorsanız yardımcı olabilir.



SIKÇA SORULAN SORULAR

  • En yeni uyku apnesi cihazı nedir? En yeni uyku apnesi cihazlarının çoğu, Inspire gibi implant sistemleridir. Inspire, ayakta tedavi prosedürü sırasında vücudunuzun içine (klavikulanın altında, göğüs plakanızı omzunuza bağlayan kemik) yerleştirilen küçük bir sinir uyarıcı cihazdır. Siz uyurken solunum yollarınızı stimülasyonla açık tutar.


  • CPAP makineleri herhangi bir yan etkiye neden olur mu? CPAP makineleri, özellikle maske kötü takılmışsa rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca burun kanaması, ağız kuruluğu, cilt tahrişi, klostrofobi, kırmızı göz, baş ağrısı, nefes darlığı, akciğerlerde ağrı ve baş dönmesine neden olabilirler. Bazı insanlar aerofajiden (yutma havası) şişkinlik ve gaz yaşayabilir.


  • Uyku apnesi cihazlarını kim satıyor? Tıbbi ekipman tedarikçileri, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmış uyku apnesi cihazları satmaktadır. En büyük CPAP makine üreticilerinden bazıları ResMed ve Philips Respironics'tir. CPAP makineleri ancak bir uyku uzmanından uyku apnesi teşhisi konulduktan sonra doktor reçetesi ile satın alınabilir.


  • Genel uyku apnesi cihazları çalışır mı? Şirketlerin CPAP makinelerini doktor reçetesi olmadan satması yasa dışıdır. Bu, reçetesiz herhangi bir CPAP cihazının FDA tarafından onaylanmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, ağız koruyucuları gibi bazı reçetesiz uyku apne cihazları, horlama ve diğer semptomlara yardımcı olabilir.


bottom of page